Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Politico: ЕК разследва България заради схемата на „Лукойл“ и износа на руски петролни продукти

Енергетика

Politico: ЕК разследва България заради схемата на „Лукойл“ и износа на руски петролни продукти

Politico: ЕК разследва България заради схемата на Лукойл и износа на руски петролни продукти - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че руската компания „Лукойл“ се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл. Това съобщава изданието Politico.

Припомняме, че от съвместното разследване на „Глобъл Уитнес“ (Global Witness), базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух стана ясно, че от бургаската рафинерия „Лукойл“ са натрупали огромни печалби чрез износ на петролни продукти от руски нефт за трети страни, включително и за държави от ЕС, заобикаляйки санкциите срещу Русия, благодарение на дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г. За четири месеца тази схема е генерирала почти 1 милиард евро в бюджета на Русия.

Делян Добрев: Дерогацията за руски петрол да отпадне веднага - внасям ново предложение в НС

Politico пише, че вратичката е позволила Русия да прибере приблизително 983 милиона евро, като също така е генерирала почти 500 милиона евро печалби за собственика на рафинерията „Лукойл“.

Бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ отрече твърденията. А пред Politico висш представител на ЕК, пожелал анонимност, посочва:

„Обърнахме внимание на това и поискахме обяснение от българска страна. Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми“, каза служителят, добавяйки, че „се опитваме да ги премахнем постепенно, но не мога да скрия факта, че все още има няколко дупки тук и там“, заяви още той.

Анкети