Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. На първо четене: До 70% от запасите ни на нефт ще може да се съхраняват извън територията на страната ни

Енергетика

На първо четене: До 70% от запасите ни на нефт ще може да се съхраняват извън територията на страната ни

На първо четене: До 70% от запасите ни на нефт ще може да се съхраняват извън територията на страната ни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, предаде репортер на БГНЕС.

Със законопроекта се предлага отмяна на разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100 % от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. Вносителите посочват, че различни икономически и политически анализатори тълкуват този законов текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие свързано с Руската федерация, което притежава 92% от складовете на територията на страната.

С проекта на закон се предлага от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз да може да са в размер до 70 на сто.

Вносителите посочват, че с промяната в Закона за акцизите и данъчните складове се предлага значително повишаване на санкцията при отказ на лицензиран складодържател да предостави за ползване складов капацитет. Това е гаранция за ефективно изпълнение на законово задължение от страна на складодържателя. При повторно нарушение се предвижда отнемане на лицензията.

Анкети