Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Председателят на КЕВР: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния енергиен министър

Енергетика

Председателят на КЕВР: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния енергиен министър

Председателят на КЕВР: Токът може да поскъпне още заради действия на служебния енергиен министър - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на служебния министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия, пише БНТ.

„По план увеличението на тока през новия регулационен период трябваше да бъде със средно с 3,6%, което е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация“, изтъкна Иванов.

„В последните дни на поста си, обаче, служебният министър Росен Христов е пуснал на пазара електроенергия от ТЕЦ „Марица изток 2“, която е два пъти по-скъпа и сега цената ѝ влиза в общия микс“, обясни Иванов.

„Все още се е ясно с колко ще е допълнителното поскъпване на тока като изчисленията предстои да бъдат направени“, допълни председателят на КЕВР.

От „Продължаваме Промяната“ определиха действията на Росен Христов като саботаж, предава БНТ.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ определи обявеното от Иван Иванов като „гръм от ясно небе“. Той добави, че ще изчакат изчисленията на регулатора с колко допълнително ще се повиши цената на тока и ще се търсят опити за компенсацията ѝ, за да не се отрази на потребителите. Според него единственият вариант в момента е това да стане със средства от Фонда за енергийна сигурност.

Докладът за дейността на КЕВР за 2022 г. съдържа 141 страници. Пред ресорната парламентарна комисия председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че решенията са били консервативни с цел запазване сигурността на енергийната система на България.

„Цената на газа ние не я определяме. Само я утвърждаваме. Тя плътно следва цената на холандската борса и тази от Азербайджан, което позволява цената на газа да е умерена“, посочи Иванов.

„Бяха установени манипулация на борсата и КЕВР наложи глоби за 1,5 млн. лв. на 6 дружества, като най-голямата е на НЕК“, обясни още той.