Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. QatarEnergy подписа 20-годишно споразумение за доставка на газ с Petronet

Енергетика

QatarEnergy подписа 20-годишно споразумение за доставка на газ с Petronet

QatarEnergy подписа 20-годишно споразумение за доставка на газ с Petronet - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/QatarEnergy

Катар се съгласи да доставя на индийската компания Petronet втечнен природен газ (LNG) в продължение на 20 години, съобщи държавната енергийна компания на емирството от Персийския залив, предаде АФП.

По силата на сделката QatarEnergy ще доставя 7,5 млн. тона втечнен природен газ годишно на държавната компания Petronet, предназначен за Индия, се казва в изявление на катарската компания.

„Това споразумение е още един ключов етап в дългогодишното енергийно партньорство между Катар и Индия и идва покрай 20-годишнината от първата доставка на втечнен природен газ за Индия“, заяви министърът на енергетиката Саад ал-Кааби, главен изпълнителен директор на QatarEnergy.

Първите доставки на газ за Индия от флота за втечнен природен газ на QatarEnergy трябва да бъдат осъществени от май 2028 г.

"Вярваме, че това ново споразумение ще засили още повече отношенията с Индия и ще подкрепи визията ѝ за увеличаване на дела на природния газ в енергийния ѝ микс", каза Кааби.

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света заедно със САЩ, Австралия и Русия.

Азиатските страни, начело с Китай, Япония и Южна Корея, са основният пазар за катарския газ, но търсенето нарасна и от европейските страни, след като войната на Русия в Украйна постави доставките под въпрос.

Споразумението следва поредица от съобщения за дългосрочни сделки за доставка на катарски газ с китайската Sinopec, френската Total, британската Shell и италианската Eni, които бяха обявени миналата година.

В края на януари QatarEnergy обяви сделка с базираната в САЩ Excelerate Energy за доставка на 1,5 млн. тона втечнен природен газ годишно за Бангладеш в продължение на 15 години.

Анкети