Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Главчев: България има интерес да е съакционер в зелен коридор за енергия от Азербайджан към Европа

Енергетика

Главчев: България има интерес да е съакционер в зелен коридор за енергия от Азербайджан към Европа

Главчев: България има интерес да е съакционер в зелен коридор за енергия от Азербайджан към Европа - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

България има интерес да се включи като съакционер в инициативата за създаване на „зелен“ коридор за пренос на „зелена“ енергия, произвеждана в Азербайджан, към Европа.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на срещата си с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов.

В разговора им в Берлин участва също министърът на енергетиката Владимир Малинов.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Министър-председателят Главчев потвърди подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

В хода на разговора беше обсъден и „Вертикалният газов коридор“, за чието изграждане преди седмица бяха подписани два основни договора в София, в присъствието на премиера Главчев и на министър Малинов.

Министър-председателят Димитър Главчев посочи, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ. Проектът също така ще затвърди мястото на България на газовата карта и ще служи като основен коридор за пренос на азерски природен газ в посока Юг-Север до ценралноевроейските пазари.

На срещата беше обсъдено и предстоящото в началото на юли в Баку заседание на Българско-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. През последните пет години комисията не се е събирала и се очаква предстоящото заседание допълнително да активизира двустранното сътрудничество.