Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация от инвеститори в съдебно дело за Dogecoin

Крипто

Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация от инвеститори в съдебно дело за Dogecoin

Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация от инвеститори в съдебно дело за Dogecoin - Tribune.bg
Снимка:

Илон Мъск е обвинен в търговия с вътрешна информация в предложен колективен иск от инвеститори, обвиняващи изпълнителния директор на Tesla Inc. в манипулиране на криптовалутата Dogecoin, което им струва милиарди долари. Искът е за рекордната сума от 258 млрд. долара - повече от богатството на Мъск.

В декларация входирана във федералния съд в Манхатън инвеститорите твърдят, че Мъск е използвал публикации в Twitter, платени инфлуенсъри и влиятелни личности, поява през 2021 г. в „Saturday Night Live“ на NBC и други „PR трикове“, за да търгува изгодно за тяхна сметка чрез няколко портфейла на Dogecoin, които той и Tesla управляват, предава CNBC.

В декларацията се цитира и една от последните активации от страна на Мъск през април, касаеща Dogecoin, когато беше продадена криптовалута за около 124 милиона долара, след като логото на Dogecoin - кучето от порода Шиба Ину, замени синята птичка - логото на Twitter. Тогава това доведе до 30% скок в цената на Dogecoin.

Илон Мъск смени логото на Twitter с това на Dogecoin

„Планирани ходове, манипулиране на пазара и търговия с вътрешна информация позволи на Мъск да измами инвеститорите, да рекламира себе си и своите компании“, се казва в документацията.

В документът инвеститорите дават и друг пример - 36 000% скок на цената на криптовалутата Dogecoin, базирана на меме до май 2021 г., веднага преди Мъск да я нарече "измама" в комедийно шоу, когато цената ѝ рязкоп се срина.

Първоначалната версия на иска от инвеститорите срещу Мъск беше входирана през юни месец на миналата година. От тогава, досега той е претърпял три корекции

Преди около месец адвокатите на Мъск поискаха съда да отхвърли иска, като го определиха за „измислица“.

В контекста на последната новина около това дело Алекс Спиро, адвокат на Мъск и Tesla, отклони поканата за коментар, отправена му от Ройтерс.

Анкети