Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Експерт: Периодично чуваме за балон на пазара на имоти у нас - твърдения без основания

Имоти

Експерт: Периодично чуваме за балон на пазара на имоти у нас - твърдения без основания

„Цените на жилищата у нас не са надценени“, посочи още Добромир Ганев

Експерт: Периодично чуваме за балон на пазара на имоти у нас - твърдения без основания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Въпреки спадовете на сделките ръстът на цените на жилищата продължава заради намалените обеми започнато ново строителство, свитото вторично предлагане, което не дава възможност да хората да намерят своето предпочитано жилище достатъчно бързо“, това коментира в интервю за БТА председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (2018 - 2023 г.) Добромир Ганев.

Същевременно той посочи, че няма основание да се твърди, че има балон на пазара.

„Подобни твърдения чуваме периодично от 2012 г. насам“, допълни той.

По думите му България не е лидер в ръстовете на цените на имоти в Европа, нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища. „Напротив – България е на второ място в ЕС след Румъния по най-достъпни жилища“, каза експертът, позовавайки се на данни на ОИСР.

По отношение на доходността от наеми също не сме на челни позиции, но не сме и на последните места, като за България тя достига до 3-4 процента, а лидери са София и Пловдив. По последни данни българският наемен пазар сред 40 държави – ЕС и още Исландия, Израел, Швейцария и други, се намира в средата на класацията по темпове на растеж.

Делът на участващите на пазара на недвижими имоти в България се запазва през годините в порядъка на 3 процента, което се доближава до средноевропейските равнища.

Ганев напомни, че отражение на пазара имат и темповете на растеж на доходите, като посочи, че България е сред страните с най-високи ръстове на брутните възнаграждения в Европа. Той даде пример с Франция и Германия, където за последните десет години ръстът е около 17 на сто, докато в България подобно нарастване е отбелязано само за миналата година, а за последните три години увеличението е с 50 на сто.

„Нацията забогатява, спестяванията растат и хората логично инвестират в покупка на имоти“, коментира Ганев.

Надценени или подценени са жилищата

„По различни оценки жилищата в България не са надценени и по различни международни данни страната ни е в топ 5 по достъпност на жилищата в Източна Европа, като най-достъпен е Пловдив, следван от Бургас, Варна и София. Пловдив се намира в топ 20 по достъпност в цяла Европа, в топ 30 са София, Варна и Бургас“, каза Ганев.

В България обичайно достъпността се разглежда през съотношението на наемите към цените на имотите, което е доходност, отбеляза експертът и напомни, че достъпността се разглежда през доходите на населението. По този начин достъпността на имотите през доходите за Пловдив е седем години и половина. За този период двама души придобиват жилище, след като отделят сумите за месечните си разходи.

Зелените ипотеки

Зелените ипотеки, при които получаваме преференция, ако купим имот с висока енергийна ефективност, все повече ще набират популярност в България, смята експертът. Ганев подчерта, че зелената сделка и всичко, свързано с процеса на декарбонизация, със сигурност ще се отразят върху пазара на недвижими имоти.

„Европейските изисквания до 2030 г. новите жилищни сгради да са с нулеви емисии и да имат или да са свързани с източници на зелена енергия, ще са сред причините за евентуалното увеличение на себестойността на строителството“, смята експертът.

По отношение на банките Ганев посочи, че все повече финансови институции в Европа толерират строителството на енергоефективни бизнес сгради, офис и търговски площи и прогнозира, че и този процес ще се активизира в България чрез предлагането на по-атрактивни условия за кредитиране.

„Причината е, че чрез намалените разходи при подобни сгради се редуцират и рисковете по подобни заеми и това означава, че лихвите би трябвало да бъдат по-ниски“, допълни експертът.

Анкети