Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Очаква се рязко повишение на цените на недвижимите имоти

Имоти

Очаква се рязко повишение на цените на недвижимите имоти

Очаква се рязко повишение на цените на недвижимите имоти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Рязко повишение на цените на недвижимите имоти в световен мащаб прогнозират експерти. Очакванията им са за ръст от 9% на година през следващите 10 години. Данните са от проучване на института Ifo и Швейцарския институт за икономическа политика.

Експертите посочват, че увеличението на цените на недвижимите имоти се движи повече от фактори на търсенето, отколкото на предлагането. Те прогнозират годишно повишение от 8,4% в Обединеното кралство, 6% в САЩ и 5,5% във Франция.

В много региони по света повишеното търсене на пазара на имоти се дължи на повишаването на жизнения стандарт и доходите, както и на нарастването на населението и желанието за повече жилищна площ. Общо 37% от икономистите участвали в проучването посочват именно тези фактори като причина за рязкото увеличение на цените.

Прогнозите за цени  Западна Европа (6,4 процента) и в Северна Америка (7,7 процента) се очаква увеличението на цените на недвижимите имоти да бъде под средното за света.

Филип Хайл от института Ifo отчита, че за последните 10 години цените на жилищата в Обединеното кралство са се повишили с повече от 67%, със 112 на сто в САЩ и с 25 процента във Франция.

„Тази тенденция вероятно ще продължи“, категоричен е експертът.

Анкети