Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Георги Шопов, НАСП: В момента 31% по-скъпо е построяването на една сграда

Имоти

Георги Шопов, НАСП: В момента 31% по-скъпо е построяването на една сграда

Георги Шопов, НАСП: В момента 31% по-скъпо е построяването на една сграда - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„За година и половина себестойността на строителството се е покачила с 31%, инфлацията не се е успокоила. Има 110% ръст на цените на дървения материал, тухлите пък са поскъпнали два пъти“, това заяви в ефира на Нова Нюз Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Жилищното строителство продължава. Стремим се към по-добро жилище, ново строителство или по-голямо пространство. Ако можем, купуваме къща. Сделките са намалели, но огледите и запитванията са се увеличили“, коментира експертът.

По данни на НОИ през първото тримесечие на 2023 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 748 жилищни сгради с 8 619 жилища в тях, на 19 административни сгради. Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив - 264, София (столица) - 242, София - 224, Варна - 198, и Бургас - 175.

От своя страна Добромир Ганев от Национално Сдружение Недвижими имоти обясни, че за първото тримесечие сделките са по-малко.

„За страната средно 9% по-малко са сделките, за София и Пловдив - 8, Стара Загора - 25 и Варна - 19. Първото тримесечие на предходната година е една от най-силните години за недвижимите имоти. Сделките са достатъчни по обем, има временно отдръпване на купувачи от пазара, за да изчакат събития като покачването на лихвите. Големите предприемачи, които са осигурили своите проекти, не спират да са активни на пазара. Малките собственици частично се оттеглял и това кара пазара да се стабилизира, но едва ли ще видим намаление на цените, по-скоро само на ръстовете“, коментира той.