Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Имотната криза във Великобритания: Строителните предприемачи вкарват бонуси в битката за клиенти

Имоти

Имотната криза във Великобритания: Строителните предприемачи вкарват бонуси в битката за клиенти

Имотната криза във Великобритания: Строителните предприемачи вкарват бонуси в битката за клиенти - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Имотната криза във Великобритания накара строителните предприемачи да вкарат бонуси в битката за клиенти. Раздаването на безплатни коли при купуването на жилище е стар рекламен трик на Острова, който редовно се използва в години на криза. Преди се обещаваха коли на бензин и дизел, а сега на мода са електрическите автомобили, съобщава Нова телевизия.

Никога обаче подобни оферти не са били сериозен фактор за раздвижване на имотния пазар, не само защото не са твърде масови, но и защото обикновено са свързани с продажбата на скъпи къщи, чиито потенциални нови собственици вече притежават модерна кола. Затова някои строители взеха да ги видоизменят като намаляват обявената цената на имота или покриват различни такси по сделката в размер на до 50 000 паунда, колкото струва един нов електрически автомобил.

Нова кола срещу нова къща. Бонус системата влиза в битката за клиенти на Острова. Интересът, оказва се, е слаб. Причината - твърде високите цени на жилищата и поскъпналите ипотечни кредити. Най-тежко е положението в британската столица.

„Нека погледнем цената на жилищата в Лондон – наемите са непосилно високи. Младите хора вече не могат да си позволят да напуснат къщата на родителите си. Отдавна мина времето, когато можеха да направят това и да създадат свой собствен дом. Икономическата криза също принуждава хора, които при други обстоятелства биха могли да плащат за свой дом, да останат на улицата. Расте броят на тези, които не могат да покриват лихвите по своите ипотеки и това ги поставя в опасност”, казва Клеър Холанд, председател на сдружението на общинските съвети в Лондон.

Така вместо собствен дом, на Острова са принудени да продадат ипотекирания имот и да излязат на свободен наем, което увеличава търсенето на квартири и вдига наемите. Само през последната година те са скочили с над 6% и на лондончани им се налага да отделят вече по 35 на сто от доходите си за наем, което обяснява и защо бездомните се увеличават.

„Има множество фактори за това хората да не могат да си позволят да имат собствен дом. Един от тях е, че правителството няма собствена програма за изграждане на нови жилища. В Лондон не разполагаме с достатъчно жилища, за да настаним тези, които имат нужда от покрив над главата си. Искаме да бъде опростена и системата за получаване на грантове от държавата, които заедно с общински средства ще ни помогнат да построим нови домове. Освен това искаме и подкрепа от държавата, за да можем да купим имоти, които частни наемодатели сега продават, тъй като кризата ги принуждава да напускат пазара. Общините могат да ги използват за временно настаняване на нуждаещи се. Имаме много идеи, но както казах - факторите, които допринасят за кризата с растящия брой бездомни хора, са много”, казва Клеър Холанд.

А липсата на достатъчно жилища води и до други проблеми.

„Ако идвате да работите в Лондон, но не можете да си позволите да живеете тук, това без съмнение ще окаже въздействие. Високата цена на имотите влияе върху решенията на инвеститорите, защото те искат да влагат парите си в столица, където работниците могат да си позволят да живеят или да пътуват без проблем до работното си място. Като общини, ние правим каквото можем, но имаме нужда от партньорство с правителството, за да намерим решения, които ще ни позволят да променим сегашното положение. Да кажем, че все повече инвеститори искат да дойдат в Лондон. Но имаме нужда от нови жилища и спешно трябва да ги построим“, казва Клеър Холанд.

Анкети