Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Лек спад на цените на жилищата в Обединеното кралство, но прогнозата за растеж на пазара се запазва

Имоти

Лек спад на цените на жилищата в Обединеното кралство, но прогнозата за растеж на пазара се запазва

Лек спад на цените на жилищата в Обединеното кралство, но прогнозата за растеж на пазара се запазва - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Цените на жилищата в Обединеното кралство са паднали с 0,2% през март, сочат данни на Nationwide. На годишна база обаче има ръст с 1,6%, което според анализатори запазва признаците на растеж на жилищния пазар, предава Sky News.

Средната цена на жилище според асоциацията на строителите в момента е £261 142.

Според икономистите от Nationwide общата картина показва, че „настроенията на купувачите се подобряват", тъй като натискът върху разходите за живот намалява, а  инфлацията спада.

През последните месеци се регистрира и ръст на запитванията от нови купувачи.

„Ръстът на доходите продължава да изпреварва ръста на цените на жилищата със стабилен марж, а достъпността на жилищата се подобрява, макар и постепенно и бавно“, посочват експертите.

В друг на анализ на Централната банка (Bank of England) показва, че нетните одобрения на ипотеки за покупки на жилища са нараснали от 56 100 през януари до 60 400 през февруари. Нетните одобрения за преипотекиране също се увеличават от 30 900 на 37 700.

Роб Ууд, главен британски икономист в Pantheon Macroeconomics, описва месечното понижение в доклада на Nationwide като „пробиване“.

„Индикаторите за бъдещето продължават да предполагат, че цените на жилищата ще продължат да се покачват, тъй като лихвите по ипотечните кредити постепенно намаляват“, коментира  той и допълва, че: „Продължаваме да очакваме цените на жилищата да се покачат с 4% на годишна база през 2024 г.“

Дейвид Холингуърт, асоцииран директор в L&C Mortgages, обвини по-високите лихвени проценти за периода на „потисната“ активност, но добави: „Кредитополучателите коригират очакванията си спрямо ултраниските нива от последното десетилетие.

„Тъй като темпът на инфлация продължава да спада и вероятността от намаляване на основния лихвен процент набира скорост, трябва да има продължителен, лек тласък на доверието, който ще накара активността да продължи да се покачва и да допринесе за подобряване на пазара с напредването на годината“, допълва той.

Анкети