Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа вече е факт – намира се в германския град Хайделберг

Имоти

Най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа вече е факт – намира се в германския град Хайделберг

Най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа вече е факт – намира се в германския град Хайделберг - Tribune.bg
Снимка:
© KRAUSGRUPPE

Най-голямата 3D принтирана сграда в Европа вече е факт. Тя се намира в германския град Хайделберг.

За технологията, която позволява строителство без почти никаква работна ръка и, която изглежда обещаващо в контекста на проблема с недостига на жилища разказа пред Нова тв собственикът на фирмата, разработила проекта Ханс Йорг-Краус.

Преди няколко години той чете за жилищна сграда, построена от части, отпечатани на 3D принтер. Самият той решава, че трябва да опита тази технология. И така се стига до реализацията на най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа.

Стрителството започва през месец април тази година, а обектът е завършен преди около месец - през октомври. С помощта на 3D строителния принтер COBOD BOD2 са били отпечатани стените на постройката, която днес впечетлява жителите и гостите на германския град Хайделберг.

KRAUSGRUPPE© KRAUSGRUPPE KRAUSGRUPPE
KRAUSGRUPPE© KRAUSGRUPPE KRAUSGRUPPE

Така емблематичната търговска сграда, проектирана за ИТ сървърно хале е създадена от 100% рециклируем материал. Постройката е с около 54 метра дължина, 11 метра дълбочина и 9 метра височина.

KRAUSGRUPPE© KRAUSGRUPPE KRAUSGRUPPE

Проектът е иницииран от инвестиционната строителна компания KRAUSGRUPPE, чиито управляващ партньор е Ханс-Йорг Краус.

„Като независим семеен бизнес с дълга традиция и бъдеще напред, ние искаме да популяризираме иновативни строителни методи в Хайделберг и да дадем положителен принос за устойчивите строителни методи“, каза Краус в интервю за Нова тв.

Той разказва, че са били нужни едва 140 часа, за да бъде отпечатана сградата от материали, които могат да бъдат рециклирани. „Сградата не е изцяло отпечатана, основата и таванът са изработени конвенционално. Само вертикалните стени са отпечатани чрез 3D принтиране. Изградихме я за по-малко от година“, обяснява Йорг-Краус.

По думите му едно от най-големите преимущества на този вид строителство е, че самата строителна площадка няма нищо общо с класически строеж. Липсват шумните машини и десетките работници.

„На строителната площадка имаше само двама -трима служители с мистрия в едната ръка и лаптоп в другата. И това е предимството на този проект за 3D принтиране, че са необходими много по-малко хора на строителната площадка. Там е много по-подредено, има много по-малко отпадъци и този процес има много предимства“, посочва той.

Големият въпрос, съпътстващ тази технология е именно тя ли ще бъде решението за липсата на работна ръка и недостига на жилища, от които страда Германия?

„Да решим проблема с недостига на жилища с технологията за 3D принтиране, няма да се случи. Тъй като това е различен процес, той ще бъде частично приложим за специални форми, за определени видове архитектура. Но относно проблема с недостига на работна ръка трябва да кажа категорично „да“. Нещата, които могат да бъдат отпечатани, изискват по-малко хора на строителната площадка, а в резултат на това се променя и профила на строителя. Той става много по-ценен. Бих казал, че това е подобно на мехатроника в автомобилната индустрия, ако искате да го наречете така. Комбинация от софтуер и директна работа на строителната площадка. Трябват много по-малко хора, когато печатаме. Ето защо определено ще има големи предимства за недостига на квалифицирана работна ръка“, коментира Йорг-Краус.

Анкети