Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. От началото на годината: Бургас стана лидер по ръст на сделките с недвижими имоти

Имоти

От началото на годината: Бургас стана лидер по ръст на сделките с недвижими имоти

От началото на годината: Бургас стана лидер по ръст на сделките с недвижими имоти - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

НСИ отчита 16% поскъпване на годишна база на жилищата в страната през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период през 2023 г., като сделките с недвижими имоти се увеличават с  8.7%.

„Това се дължи на огромния интерес към имотите като вид инвестиция, очакванията за присъединяване на страната към еврозоната и повишените доходи“, каза в ефира на BloombergTV Bulgaria Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на агенция за недвижими имоти.

„Най-висок интерес има към София и Варна, а големият лидер в тази насока е Бургас - там увеличението на сделките с недвижими имоти за първото полугодие на 2024 г. е с около 43% в сравнение със същия период на 2023 г.“

Експерт: Очаква се ръст на имотния пазар в Бургаско през 2024 година

От големите градове най-нисък ръст на сделките записва Варна с 4.3%, каза Йорданов.

„Има леко успокояване на пазара, макар че ръстът на цените на недвижимите имоти във Варна е най-висок в България - почти 9% само за първите няколко месеца на годината“, коментира експертът.

По думите му настоящият дефицит на имоти в града и запазеното търсене ще обуслява продължителен ръст на пазара.

По-добрият достъп от София до Южното Черноморие и Бургас определя скока в сделките, като става дума за предимно по-малки ваканционни имоти или за отдаване под наем.

„Ако погледнем съотношение продажна/наемна цена, Бургас е може би едно от най-добрите места за инвестиране в момента.“

Във Варна и София се търсят по-големи имоти в сравнение преди години, като има повишен интерес към жилища в затворени комплекси. Водещото на тези пазари е новото строителство, което става все по-качествено, каза Йорданов.

Очакваното влизане на България в еврозоната кара голяма част от продавачите да не бързат, тъй като залагат на повишаване на цените след приемането на еврото - това допълнително ограничава предлагането, особено в големите градове, каза Йорданов. В Хърватска цените на имотите в различни градове са се увеличили с между 10% и 18% за първата една година след приемането на еврото, като сега има успокояване, добави той.

„Това е напълно нормално... Предполагам, че нас не ни очаква нещо различно; при всички ситуации ще има по-голям интерес“, каза Йорданов.