Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Поскъпването на имотите ново строителство се запазва и през 2023 г.

Имоти

Поскъпването на имотите ново строителство се запазва и през 2023 г.

В южните квартали на София средната цена е от 1800 до 2000 евро

Поскъпването на имотите ново строителство се запазва и през 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023 г. очакваме по-малък процент. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти. Това, което свързваме - повишението на цените, на работната ръка, води и до повишаване на крайния продукт“, коментира пред Bulgaria On Air консултантът по недвижими имоти Костадинка Канурова.

„Трудът през последните 2-3 години чувствително е повишил стойността си, а това е сериозно перо от себестойността на продукта“, изтъкна тя.

„Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали сградите са енергийно ефективни, дали са "зелени". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още „на зелено“, какъв е видът или марката на влагания материал, съответно показателите на материалите. Цените на електроенергията нараснаха в пъти през последната година“, обясни консултантът по недвижими имоти.

По думите на Канурова доверието в хората расте и инвеститорите и строителите през годините са се отсели.

„Предпочитат „на зелено“, защото тенденциите бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки „на зелено“, клиентът имам по-голям избор на имот", обясни тя.

Търсенето на имоти в южните квартали на София продължава да доминира, в част от тях има насищане на предлагането, стана ясно от думите ѝ.

„Целият сегмент там е над средното за пазара. При южните квартали средната цена е от 1800 до 2000 евро с ДДС. В останалата част на София има подценени квартали, но и търсене - средната цена е между 1500 - 1600 евро на кв.м“, обяви още Канурова.

Тя обясни, че пандемията и повишаването на наложените такси от банките са стимулирали търсенето.

Анкети