Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. АИКБ: В последните 9 месеца нямаше политики за икономически растеж

Мрежата

АИКБ: В последните 9 месеца нямаше политики за икономически растеж

АИКБ: В последните 9 месеца нямаше политики за икономически растеж - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„През последните девет месеца, по време на кабинета на Николай Денков, политики за развитие на икономическия растеж на България на практика липсваха. Бизнес средата се влоши с  увеличаване на административната тежест, допълнителния фискален контрол върху множество стоки, допълнителни задължения за отчитане на касовите наличности и деклариране на изплатени необлагаеми доходи, увеличени такси и глоби“, това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Оценката за правителството на Николай Денков от гледна точка на бизнеса е негативна“, посочи той.

„Девет месеца бяхме свидетели на скандали от всякакъв тип, липса на дългосрочна визия и хоризонт за развитие на икономиката. България има нужда от четиригодишна програма за управление, а не от деветмесечна - и тази програма трябва да е амбициозна и реформаторска, защото много системи имат крещяща нужда от реформа", посочи експертът.

По думите на Иванов засилените мерки за фискален контрол не са постигнали целта за повишаване на приходите в бюджета.

Cпоред него голям проблем са тежките европейски регулации, защото Европа е свръхрегулирана, а България надгражда върху свръхрегулациите на ЕС. Той даде за пример праговете за одит, които са пет пъти по-ниски от европейската директива. Това задушава бизнеса, който се изнася от Европа към САЩ и Азия.

„Това обрича Европа да загуби позицията си и да стагнира, превръщайки се в малко икономическо джудже“, коментира Иванов.

В България се наблюдава и драстично забавяне на усвояване на средствата от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост и други програми. Нивата на инвестиции в страната са на рекордно ниско ниво за 2023 г. въпреки уверенията на правителството за обратното.

„На практика те са намалели с 22%. 86% от инвестициите през 2023 г. представляват реинвестирана печалба основно от банки, големи търговски вериги и телекоми. Печалбите на тези дружества са платени от българския бизнес и граждани", каза той.

По думите му България няма реален шанс да изпълни инфлационния критерий за членство в еврозоната. Вместо да намаляват инфлацията, политиките на правителството бяха проинфлационни, коментира Иванов.

„Влизането по въздух и море в Шенген няма да има особен ефект за бизнеса, тъй като само 3% от стокообмена към и за България са по тези канали“, добави той.

Анкети