Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Белгия ще строи малки реактори заедно със САЩ, Италия и Румъния

Мрежата

Белгия ще строи малки реактори заедно със САЩ, Италия и Румъния

Белгия ще строи малки реактори заедно със САЩ, Италия и Румъния - Tribune.bg
Снимка:
© архив

От блога на българския журналист, живеещ в Белгия - Апостол Апостолов:

Белгия се присъединява към международен консорциум за разработване на малки атомни електроцентрали заедно със САЩ, Италия и Румъния. Страната вече е инвестирала 100 милиона евро в научни изследвания и иска да пусне технологията на пазара до 2040 г.

„Има екологични и икономически предимства“, казва за VRT Петер Батен, генерален директор на центъра за ядрени изследвания SCK CEN в Мол (провинция Антверпен).

През годините сме строили големи реактори. Сега е време да се насочим към малките. Искаме да построим няколко, за които частите сами да си произвеждаме, каза Петер Батен.

„Намерението ни е, съвместно с другите страни, да работим по SMR реактори, които са с нова технология за охлаждане, която използва течно олово за разсейване на топлината. Това е иновативно."

Новата технология е и по-устойчива от големите атомни електроцентрали, обяснява Батен. „Ние сме изрично натоварени от правителството да разгледаме технология, която намалява максимално радиоактивните отпадъци и използва по-добре природните ресурси, като уран“.

„Ето защо умишлено не избрахме технологията за водно охлаждане, с която работят сегашните атомни електроцентрали и отидохме за технология за охлаждане с олово. В резултат на това малките модулни ядрени реактори имат предимства както в икономическо, така и в екологично отношение“, казва Батен.

Центърът за ядрени изследвания SCK CEN прогнозира, че новите централи ще доставят първата енергия между 2040 и 2045 г., в зависимост от това колко бързо консорциумът излезе с завършени демонстрационни реактори.

За подписаното тристранно споразумение обяви и премиерът Александър де Кро със снимки в официалния си Фeйсбук профил.

Етикети: От мрежата (266)
Анкети