Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Nu.nl: Нов газопровод отваря път на България за газ през Адриатическо море

Мрежата

Nu.nl: Нов газопровод отваря път на България за газ през Адриатическо море

Nu.nl: Нов газопровод отваря път на България за газ през Адриатическо море - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Нов газопровод прави Сърбия по-малко зависима от Русия благодарение на нов газопровод, който ще преминава от сръбския град Ниш до покрайнините на София. Дължината му е 170 километра, разказва нидерландският икономически сайт nu.nl., посочва в блога си българският журналист, живеещ в Белгия – Апостол Апостолов.

Новата връзка ще позволи на Сърбия да внася газ от Гърция и Азербайджан, a за България се отваря възможност да внася газ от Западна Европа и през Адриатическо море.

Средствата за изграждането са осигурени от Европейската комисия. Строителството на газопровода започна през февруари и ще има годишен капацитет от 1,8 милиарда кубически метра. Това представлява 60% от газовите нужди на Сърбия.

На церемонията по откриването в Ниш присъстваха президентите на Сърбия, България и Азербайджан. През ноември страната подписа споразумение за закупуване на 400 млн. куб. метра газ годишно от Азербайджан от 2024 година.

Сърбия, както и страните от Балканите се опитват по всякакъв начин да осигурят енергийната си сигурност след избухването на войната в Украйна. Преди това Белград беше до голяма степен зависим от Русия. Дори след наложените санкции от ЕК срещу Москва, страната подписа дългосрочен договор за доставки на руски газ. Това предизвика недоволство в Брюксел.

Медията припомня, че от една страна Сърбия иска да се присъедини към ЕС, но същевременно и осъжда нахлуването на Русия в Украйна. От друга страна - отказва да се присъедини към западните санкции.

Анкети