Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Пеканов: Съветът за икономически анализи ще подобри дискусиите за важните решения

Мрежата

Пеканов: Съветът за икономически анализи ще подобри дискусиите за важните решения

На 24 април Съветът ще представи първото си икономическо изследване, а първата научна конференция ще бъде в края на месец юни, обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства

Пеканов: Съветът за икономически анализи ще подобри дискусиите за важните решения - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС
От фейсбук профила на Атанас Пеканов:
 
„Едно от важните неща за мен, откакто започнах да се занимавам с обществена дейност, е в България да се подобрява средата на информация и гражданите да бъдат по-добре запознати с политиките, които в крайна сметка определят живота им. По този начин те ще могат да взимат правилните решения за себе си.
 
През лятото на 2021 започнахме да работим за създаването в България на една институция, каквато съществува в много развити страни – Съвет за икономически анализи. Тя беше заложена вбългарския План за възстановяване и устойчивост. Горд съм да обявя, че в последните месеци предприехме успешно необходимите стъпки и Съветът е факт.
Тази реформа полага основите на процес на устойчиво осигуряване на българското правителство и институциите със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка за по-добри икономически решения.
 
Имаме нужда от реформи, имаме нужда от подобрения в структурата на икономиката ни, в по-балансирано разпределение на икономическата активност, в социалната сфера, от мерки за борба с демографската криза, политики за привличане на повече инвестиции. Това са препоръки както от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), така и от редица други организации през годините.
 
Живеем във времена на сериозна дезинформация. Не можем да оставим българското общество да бъде залъгвано от фалшиви новини и информация със съмнително качество, особено по важни въпроси. Трябва ни повече експертиза, повече анализи, повече добре подготвени мнения от учени с международно реноме. Целта на Съвета е да подобри дискусиите за икономически политики и за важните решения и реформи пред нас – сред институциите, но и сред обществото като цяло.
 
Покана да участват в Съвета до този момент приеха десет признати учени от икономически среди, сред които има както българи, така и чужденци. Те ще изготвят мнения по наболели въпроси, които са идентифицирали като важни предизвикателства пред българската икономика.
Благодаря изключително на всички икономисти, които приеха да участват в Съвета, както и специално на Plamen Nenov, който ще бъде негов Главен секретар и благодарение на когото процесът бе организиран до момента. В последните месеци разговаряхме и с подобни институции от други страни членки на ЕС, като Франция и Германия, така че да почерпим най-добрия опит.
 
Повече за Съвета може да намерите на неговия уебсайт, където ще имате възможност да се запознаете и с учените в него - www.cea.egov.bg.
 
На 24 април Съветът ще представи и първото си икономическо изследване – за регионалните неравенства и икономическите дисбаланси между районите в страната. Съветът освен това ще проведе първата си научна конференция в края на месец юни. Повече информация за нея може да намерите на специалната секция в сайта, а заинтересованите да представят авторски разработки и изследвания на конференцията са поканени да заявят своя интерес до 16 април.“

Анкети