Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Получателите на големите суми по ПВУ са били избрани без процедура

Мрежата

Получателите на големите суми по ПВУ са били избрани без процедура

Получателите на големите суми по ПВУ са били избрани без процедура - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от МС в петък, са скандални. Това коментира в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ПП/ДБ, твърди той.

Получателите на големите суми от плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура.

„За тях преходът ще е наистина справедлив. От друга страна в плана липсват каквото и да е намерение за инвестиции в преходни технологии за удължаване на живота на централите. Добрата идея за изграждане на водородна долина на територията на Марица - Изток и на предприятия, работещи на водород, могат да се осъществят, само ако в региона останат хора. Производството на енергия от въглища може спадне с 2/3 до 2026 година и с 90 на сто до 2030 г., а новите инвестиции ще се реализират най-рано 2035 година. Дотогава хората ще се разбягат и районът ще се превърне в икономическа пустиня. А технологичните инвеститори днес отиват там, където има технически кадри“, коментира още Вълчев.

„Технологичният потенциал на въглищните райони се крепи на хората. Удължаването на живота на въглищните централи не е самоцел и не пречи на прехода. Напротив, ако не го направим, няма да останат хора и няма да има преход. Без хора, никакви инвеститори няма да дойдат и никакви водородни долини няма се случат. И това очевидно не разбират авторите на документите. Или не искат да го разберат. Защото нямат мисия да защитават интереса на регионите, на хората в тях и на енергетиката. Само за спонсорите си. Но това са Добрите сили. За съжаление всичко, за което се съмнявахме и предупреждавахме се случва. Утре, един ден преди крайния срок ще симулират обществено обсъждане. Без да е предварително обявено. За да кажат, че са обсъждани. И за да излъжат отново. Но вече никой не им вярва“, завършва той.

Анкети