Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Bank of Japan започна издаването на нова серия банкноти

Мултимедия

Bank of Japan започна издаването на нова серия банкноти

Bank of Japan започна издаването на нова серия банкноти - Tribune.bg
Снимка:
© BoJ

Точно в 08:00 часа тази сутрин Японската централна банка (Bank of Japan – BoJ) започна да емитира нова серия банкноти.

Обновени са трите купюри на банкнотите от 10 000 йени, 5 000 йени и 1 000 йени, като са използвани най-новите механизми за сигурност, в това число и 3-D холограми, подчертават от банката.

Освен срещу фалшифициране промените в дизайна на банкнотите са насочени и към по-лесното им разпознаване и използването им от различни уязвими групи. Например, шрифтът на арабските цифри, показващи номиналната стойност на предната и задната страна на банкнотите, е значително увеличен.

Върху новата банкнота от 10 000 йени (62 щатски долара) е ликът на Ейчи Шибусава (1840-1931), основателят на първата банка и фондова борса в страната, който често е наричан „бащата на японския капитализъм“.

Банкнотата от 5000 йени представя преподавателката Умеко Цуда (1864-1929), която основава един от първите женски университети в Япония, а върху банкнотата от 1000 йени е портретът на Шибасабуро Китасато (1853-1931), учен-медик, eдин oт oтĸpивaтeлитe нa пpичинитeля нa чyмaтa, извecтeн ĸaтo „бaщaтa нa cъвpeмeннaтa япoнcĸa мeдицинa“.

Властите планират да отпечатат около 7,5 милиарда банкноти с новия дизайн до края на текущата фискална година. Те ще бъдат добавени към 18,5 милиарда банкноти на стойност 125 трилиона йени, които вече са в обращение към декември 2023 г.

„Старите банкноти в обращение може да се използват и след издаването на новата серия, така че не е необходимо банкнотите да се обменят. Моля, бъдете внимателни с всяка информация, която твърди обратното, както и към всякакъв друг вид свързани измамни дейности“, предупреждават в публикация на страницата си във Фейсбук от BoJ.