Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Бутилка 60-годишно уиски беше продадена на търг за рекордните над 2 млн. британски лири (СНИМКИ)

Мултимедия

Бутилка 60-годишно уиски беше продадена на търг за рекордните над 2 млн. британски лири (СНИМКИ)

Бутилка 60-годишно уиски беше продадена на търг за рекордните над 2 млн. британски лири (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© Sotheby's

Рядка бутилка уиски беше продадена на търг за рекордните близо 2,7 милиона щатски долара (2,1 милиона британски лири) - счупвайки рекорда за най-скъп алкохол, продаден на търг някога.

Macallan Valerio Adami 1926 е една от най-търсените бутилки шотландско уиски в света. Ценната бутилка беше продадена от Sotheby's за почти двойно по-висока сума от прогнозната цена, съобщава аукционният уебсайт.

Sotheby's© Sotheby's Sotheby's

В описанието към лота се съобщава, че през 1986 г. са били наляти само 40 бутилки от 60-годишното The Macallan 1926, отлежало в бъчви от шери. Според Sotheby's тези бутилки не са били достъпни за закупуване, а са били предлагани само на спациалните клиенти на Macallan. От 40-те бутилки, пуснати в продажба през 1986 г., 14 са били украсени с етикети Fine and Rare. Един такъв екземпляр е продаден на търг за рекордна сума през 2019 г.

Sotheby's© Sotheby's Sotheby's

Бутилката, продадена на последния търг, е единствената, която е претърпяла реставрационни корекции в дестилерията The Macallan преди продажбата. Той е включвал подмяна на капсулата и корка, нанасяне на ново лепило в ъглите на етикетите и вземане на 1ml течна проба за сравнение с друга бутилка от 1926 г. в офиса на Edrington в Глазгоу, съобщиха от пресслужбата на аукционната къща.

Етикети: аукцион (21)
Анкети