Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Япония внедрява хуманоиден робот за поддръжка на ЖП транспорта (ВИДЕО)

Мултимедия

Япония внедрява хуманоиден робот за поддръжка на ЖП транспорта (ВИДЕО)

Япония внедрява хуманоиден робот за поддръжка на ЖП транспорта (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/pixabay

Западната японска железница (West Japan Railway) вече използва хуманоиден робот за служител. Визуално той прилича на злонамерен робот от научната фантастика на 80-те години, но е проектиран да помага единствено в поддръжката на съоръженията.

От този месец машината с груба глава и огромни очи, монтирана на камион, който може да се движи по релси, ще бъде използвана от компанията. Човек-оператор, който седи в кабината на камиона и „вижда“ през очите на робота чрез камери ще управлява дистанционно мощните крайници на робота, предава АФП.

С вертикален обсег от 12 метра машината може да използва различни приспособления за ръцете си, за да пренася предмети, тежки до 40 килограма, да държи четка за боядисване или да използва верижен трион.

Засега основната задача на робота ще се съсредоточи върху подрязването на клони на дървета покрай релсите и боядисването на металните конструкции, които държат кабелите над влаковете, заявиха от компанията.

Технологията ще компенсира недостига на работници в застаряваща Япония, както и за намаляване на злополуките сред работниците.

„В бъдеще се надяваме да използваме машините за всички видове операции по поддръжка на нашата инфраструктура и това би трябвало да даде пример за това как да се справим с недостига на работна ръка“, заяви президентът на компанията Казуаки Хасегава.