Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Неочаквано: Инфлацията във Франция се забави

Анализи

Неочаквано: Инфлацията във Франция се забави

Неочаквано: Инфлацията във Франция се забави - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Френската инфлация се е забавила неочаквано през септември, след като по-слабото поскъпване на хранителните стоки е компенсирал по-високите цени на електроенергията. Това се посочва в предварителните данни за хармонизирания индекс на ЕС, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Потребителските цени във Франция са се повишили с 5,6 на сто през септември спрямо предходната година след увеличение от 5,7 на сто през август, сочат данните на Националния статистически институт INSEE.

Цените на хранителните стоки са се повишили с 9,6 на сто през септември след скок от 11,2 на сто през август, а цените на електроенергията са нараснали с 11,5 на сто след растеж от 6,8 на сто през август.

Високите цени на хранителните стоки са принудили купувачите да намалят покупките си, а френското правителство преговаря с търговците на дребно и производителите да понижат цените.

Борба с инфлацията: Във Франция търсят начини да намалят цените на 5000 продукта

Припомняме, че с надеждата по-бързо да постигне по-ниски цени за потребителите, правителството изпрати законопроект до парламента, който измества крайния срок за приключване на годишните преговори за цените до 15 януари 2024 г., вместо традиционния краен срок 1 март.

Анкети