Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. OpenAI: Мъск ни съди, защото съжалява, че вече не е част от компанията ни

Технологии

OpenAI: Мъск ни съди, защото съжалява, че вече не е част от компанията ни

OpenAI: Мъск ни съди, защото съжалява, че вече не е част от компанията ни - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От компанията за изкуствен интелект OpenAI категорично оспориха твърденията на Илон Мъск, които той изложи като основание за започване на съдебно дело срещу тях. Според Мъск OpenAI са изоставили основната си мисия за разработването на изкуствен интелект „в полза на човечеството“.

Но от OpenAI са категорични, че в тези обвинения се корени съжалението на Мъск, че вече не е част от стартъпа за изкуствен интелект.

„Вярваме, че претенциите в този иск може да произтичат от съжаленията на Илон, че не участва в компанията днес“, написа главният стратегически директор на OpenAI Джейсън Куон в съобщение до служителите, цитирано от световните агенции.

„Дълбоко разочароващо е да видя Илон да предприема това действие срещу компания, за чието създаване е помогнал, особено като се има предвид тясното му сътрудничество с някои от вас, които все още сте тук и работите за мисията“, се казва още в съобщението.

Илон Мъск съди OpenAI

Припомняме, че Мъск съоснова OpenAI през 2015 г., но се оттегля от борда на директорите през 2018 г.

Според изнесената информация от адвокатите на Мъск, той е бил потърсен през 2015 г. от настоящия ръководител на OpenAI Сам Алтман и съоснователя на компанията Грег Брокман с мотивите, че ще създадат лаборатория с нестопанска цел, която да развива изкуствен общодостъпен интелект, извън корпоративната сфера.

Милиардерът смята, че близките отношения на OpenAI с Microsoft Corp. подкопават оригиналната ѝ мисия, а именно създаването на технология с отворен код, която да не е обект на корпоративни приоритети.

Главният стратегически директор на OpenAI Джейсън Куон отрече твърденията на Мъск, че стартъпът е „де факто филиал“ на инвеститора Microsoft.

Анкети