Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. OpenAI откри първия си офис в Азия в Токио

Технологии

OpenAI откри първия си офис в Азия в Токио

OpenAI откри първия си офис в Азия в Токио - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Американският стартъп OpenAI, създател на изключително популярния инструмент за изкуствен интелект (ИИ) ChatGPT, откри първия си офис в Азия в Токио и третия си извън САЩ след Лондон и Дъблин миналата година, предаде АФП.

"Ангажирани сме да работим с японското правителство, местните предприятия и изследователски институти за разработване на безопасни инструменти за изкуствен интелект, които отговарят на специфичните нужди на Япония и ще открият нови възможности", се казва в изявление на OpenAI.

Компанията обяви и постепенното пускане на японския архипелаг на версия на най-новия си модел на разговорния агент GPT-4, "специално оптимизирана" за японския език и която работи "три пъти по-бързо" от предшественика си GPT-4 Turbo.

Шефът на OpenAI Сам Алтман се срещна с японския министър-председател Фумио Кишида в Токио преди една година, а няколко месеца по-късно отново посети страната.

Големият съюзник на OpenAI, американският технологичен гигант Microsoft, обяви миналата седмица, че ще инвестира 2,9 млрд. долара в Япония, по-специално за ускоряване на развитието на изкуствения интелект и за обучение на три милиона японски служители в тези нови инструменти в продължение на три години.

Японското правителство разчита на ИИ в частност за стимулиране на икономическия растеж на страната в бъдеще, като в същото време иска да създаде предпазни мерки, които да регулират използването му.

Японските компании все повече гледат на ИИ като на начин за подобряване на производителността на труда в страната, която е сред най-ниските в ОИСР, главно поради все още закостенелия японски пазар на труда и остарялата корпоративна култура, основана основно на трудовия стаж.

Според поддръжниците на изкуствения интелект той трябва да помогне и за справяне с недостига на работна ръка, който става критичен в много сектори в Япония, където над 29 % от населението е на възраст 65 и повече години.

Анкети