Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. 2615 лева е издръжката на живот на тричленно семейство, за един работещ е 1453 лева

Парите

2615 лева е издръжката на живот на тричленно семейство, за един работещ е 1453 лева

2615 лева е издръжката на живот на тричленно семейство, за един работещ е 1453 лева - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

1453 лева на месец са необходими на един работещ в България, за да живее нормално. Издръжката на живот на тричленно семейство (двама работещи + дете до 14 години) e 2615 лева. Това показват данните на КНСБ за последното тримесечие, които бяха представени от президента на КНСБ Пламен Димитров и зам.-директора на ИССИО Виолета Иванова.

Към месец май 2024 г. на 62% от работещите българи не достигат заплата за издръжка по размер на осигурителния им доход. За сравнение, към май 2023 г. процентът е бил 67,4.

За последното тримесечие размерът на дохода, необходим за издръжка на живота се е понижил с 1 лев или -0,1%. Ръстът на годишна база е 3,6%.

Наблюдава се намаление на някои продукти от малката потребителска кошница на тримесечна база - 0,3 на сто. Най-голям е спадът при зеленчуците, яйцата, мазнините. При всички останали групи се наблюдава задържане на общите нива.

Увеличение има при млякото и млечните продукти, както и в заведенията за обществено хранене.

На годишна база обаче ситуацията е по-различна. Отбелязва се ръст при месото и месните продукти, хляба, хлебните изделия и зърнените храни, както и безалкохолните напитки.

Анкети