Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ангел Джалев от КЗП: При извършени 755 проверки, нарушенията са 651 - хубаво е да се помисли за завишаване на санкциите

Парите

Ангел Джалев от КЗП: При извършени 755 проверки, нарушенията са 651 - хубаво е да се помисли за завишаване на санкциите

Проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара, а прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките да го правят, коментира експертът

Ангел Джалев от КЗП: При извършени 755 проверки, нарушенията са 651 - хубаво е да се помисли за завишаване на санкциите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Тревожни данни за нарушения в големите вериги за хранителни стоки, показват проверките на Комисията за защита на потребителите. „651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги“. Това съобщи пред БНР Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях. По думите му се наблюдава „неприятна и изключително тревожна тенденция“ при нелоялните търговски практики:

„Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството“.

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро: „Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект“.

„Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси“, подчерта още той.

Анкети