Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мерки срещу спекулата: КНСБ предлага 4 стъпки срещу нелоялни търговци, а правителството разработва сайт за сравняване на цените

Парите

Мерки срещу спекулата: КНСБ предлага 4 стъпки срещу нелоялни търговци, а правителството разработва сайт за сравняване на цените

Предстои работата си да свършат и регулаторните органи в лицето на КЗК и КЗП, коментира вицепремиерът Атанас Пеканов

Мерки срещу спекулата: КНСБ предлага 4 стъпки срещу нелоялни търговци, а правителството разработва сайт за сравняване на цените - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

КНСБ настоява за конкретни стъпки отстрана на институциите и регулаторните органи, които да доведат до обективна оценка на ситуацията по максимално прозрачен и пазарен начин.

„В условията на натрупалите се кризи, държавата в лицето на нейните органи и институции, трябва да влезе в ролята си на защитник на реалната пазарна конкуренция, която да способства за формирането на справедливи и икономически аргументирани цени на основните стоки от „малката потребителска кошница“, се казва в позицията на синдикалната организация.

От КНСБ изразяват готовност за съдействие при изготвянето на конкретните мерки, политики и инициативи за борба с нелоялните практики и спекулата в цените по веригата на доставка, като предлагат 4 конкретни стъпки:

  1. Представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата „нето – нето“ – това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи (като реклама, логистика, складово съхранение и.т.н). Изпълнението на тази стъпка ще успокои потребителите, че не са жертви на спекулация, а от друга страна ще позволи на търговците да докажат, че не използват нелоялни търговски дейности;
  2. Реализация на принципа на реципрочност чрез въвеждането на еднакъви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига, което ще позволи в голяма степен да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство. Приоритетно това трябва да се направи за стоките от първа необходимост (хляб, сирене, кашкавал и т.н.), които се консумират в най-голяма степен и чието търсене е най-нееластично в икономиката, с оглед измененията на пазара;
  3. Проверка на входните бариери за допускане в даден сектор или бранш – трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния и олигополизиране на пазарите. Това нарушава принципите на конкуренция и води до изкуствено завишение на цените, непозволява прозрачно да се определя реалната себестойност на стоките и услугите.
  4. 4.      Макар да са налице поредица от проверки, обявявани от Министерство на земеделието, Комисия за защита на потребителите, все още няма информация от компетентните държавни органи, като Комисията за защита на конкуренцията и НАП относно нелоялни практики, необосновани надценки и др. Няма информация и от БАБХ в частта за качеството на предлаганите продукти и за връзката „качество–цена“. От КНСБ настояват в най-кратки срокове за институционална ангажираност с информация и конкретни мерки на всички органи, които могат по закон да осъществяват регулаторни действия.

 „Ускорението на инфлацията, породено към днешна дата в голяма степен от спекулата в цените, води до спад на реалната работна заплата, респективно в покупателната способност и значително увеличава броя на „работещите бедни“. Страната ни няма нужда от такива процеси, особено в светлината на все по-нарастваща необходимост от реална конвергенция в доходите на българите спрямо средноевропейските стойности с оглед предстоящото влизане на България в еврозоната. КНСБ настоява за своевременно предприемане на горепосочените и други подобни мерки. Всички стоки, които влизат в категорията „малоценни блага“, трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им. Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика.“, се казва още в позицията.

Атанас Пеканов обеща сайт, в който цените да бъдат сравнявани

Междувременно стана ясно, че правителството работи по разработването на сайт, чрез който да се сравняват цените на продуктите в различните търговски обекти.

Вицепремиерът Атанас Пеканов припомни днес, че няколко министри от служебния кабинет вече са направили срещи с производители от различни браншове. Но предстои работата си да свършат и регулаторните органи в лицето на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

„Наясно сме, че в условията на пазарна икономика конкуренцията е важна, но там, където се виждат нелоялни практики и необоснована надценка, регулаторите трябва да си свършат работата“, коментира в ефира на Нова телевизия Пеканов.

Той призова самите производители и търговци да сигнализират за нелоялни практики.

Анкети