Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Франция подготвя антиинфлационна кошница с 50 най-необходими стоки

Парите

Франция подготвя антиинфлационна кошница с 50 най-необходими стоки

Мярката ще започне през месец март

Франция подготвя антиинфлационна кошница с 50 най-необходими стоки - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Подобно на Гърция и Испания, Франция също подготвя антиинфлационна кошница в помощ на потребителите. Тя ще съдържа 50 стоки от първа необходимост на по-ниски цени. В страната започват и масови проверки в хранителните магазини, а френски министри увериха, че ще налагат строги санкции на търговците, които не следват мярката.

Официално, антиинфлационната кошница ще се предлага във Франция от месец март, макар че големи търговски вериги продават собствени продукти на доста по-ниски цени още от миналото лято, предава Нова телевизия. Става дума за тези от първа необходимост - от основни храни до хигиенни продукти за деца и възрастни, които клиентът ще може да купи на цени на едро.

Антиинфлационната кошница се въвежда за срок от три месеца. Френският министър на финансите призова в нея да има качествени, пресни и био продукти, а не просто евтини стоки.

„100 продукта на ниски цени за 100 дни”. Най-популярната търговска верига във Франция лансира своето предизвикателство срещу инфлацията. Атрактивни намаления на храни, хигиенни продукти и домашни потреби с до минус 70% примамват ежедневно хиляди клиенти, повели битка с високите цени.

Още преди правителството да блокира цените на 50 продукта, за да ги постави в кошница срещу инфлацията, супермаркети във Франция обявиха собствени промоционални програми в отговор на кризата. Идеята е всеки да даде своя принос в борбата с високите цени. Министърът на икономиката заяви, че държавата не може да плаща за всичко и тежестта трябва да бъде споделена.

Френските управници обещават, че по-ниските цени в големите магазини няма бъдат за сметка на фермери и производители, много от които вече са на прага на фалити.

Инфлацията при храните във Франция е oĸoлo 13%. През декември френските производители поискаха от търговците на дребно да повишат цените с между 15 до 25% заради нарастващите разходи. Специалисти считат, че инфлацията ще достигне връх през първата половина на тази година, преди постепенно да се забави до края на 2024 г.

В еврозоната очакваният икономически растеж вероятно ще надмине предварителните прогнози.

„Добрата новина е, че тази година икономиката на ЕС стъпи на по-здрава основа от очакваното и изглежда ще се измъкне от рецесията. От есента насам отбелязваме редица положителни промени. Европейската референтна цена на газа падна под нивото отпреди войната, подпомогнато от ограниченията в търсенето, диверсификацията на източниците на доставка и мекото време. Подобряването на икономическите настроения показва, че европейската икономика е на косъм да избегне техническата рецесия”, обясни европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони.

Според изпълнителния орган на ЕС икономическият растеж в 20-те страни, използващи еврото, ще бъде 0,9%, вместо прогнозираните през ноември 0,3%.

Анкети