Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев: Очакваме второто плащане по Плана за възстановяване към края на януари

Парите

Асен Василев: Очакваме второто плащане по Плана за възстановяване към края на януари

Асен Василев: Очакваме второто плащане по Плана за възстановяване към края на януари - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очертава към края на яунари, началото на февруари 2024 г. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев. Средствата ще са около 700 млн. евро.

Той обясни, че на заседанието на финансовите министри от ЕС са нанесени технически корекции коеции на сумите по Плановете за възстановяване и устойчивост за всички държави, предаде БНТ.

„Изпълнили сме всички условия по стария план, а за второто плащане имаме да довършим още едно-две неща. Едното е за правилата да избор на състав на КПКОНПИ, другото е свързано с пътната карта, приета от парламента, но все още текат преговори с Министерството на енергетиката.

България продължава да се цели в 1 януари 2025 г. като крайна дата за приемане на еврото, съобщи министърът. Василев отново потвърди, че не се предвиждат коледни добавки за пенсиите, а се следва политика за трайното им увеличение.

„Към момента виждаме, че събираемостта на данъците върви, разходната част също върви много добре. МРРБ за е напът да си изпълни капиталовата програма. В бюджета не са разчетени средства за коледни надбавки. Следваме политика на трайно увеличение на пенсиите.

Василев заяви, че не не е негова работа да иска оставката на здравния министър Хинков, а на премиера и вицепремиера е.

„Това, което казах е, че ако политиката, която примерно аз провеждам или назначенията, които аз правя, бъдат бламирани, това за мен би било повод да си подам оставката. Вече дали това е повод за министър Хинков е въпрос за него".

По думите му подкрепата към правителството не идва даром.

„Има изключително остри дебати и размяна на реплики. Работа на всеки министър е да намери компромисен вариант и да убеди партиите, които ще го подкрепят. Ако ще правим здравна реформа, не е работа на финансовото министерство да убеждава партиите“.

„Пакетът от нова помощ за Украйна от 50 млрд. евро се обсъжда от няколко месеца, като нагласите са той да мине максимално бързо“, каза още Василев.

„Нагласите са това да се случи на Съвета на ЕС, разговорът е откъде да се вземат тези средства. Основния вариант, който поддържаме, е да дойдат от неусвоените ресурси от Плана за възстановяване - около 93 млрд. лв.“

Анкети