Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Безработицата във Великобритания е стабилна, инфлацията удря заплатите

Парите

Безработицата във Великобритания е стабилна, инфлацията удря заплатите

Безработицата във Великобритания е стабилна, инфлацията удря заплатите - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Безработицата в Обединеното кралство се е задържала близо до историческото си дъно, но заплатите продължават да бъдат изпреварвани от бурната инфлация, сочат нови официални данни.

Според Службата за национална статистика (ONS) през трите месеца до края на декември равнището на безработица е останало непроменено - 3,7% в сравнение с трите месеца до края на ноември.

Заплатите, без бонусите, са се увеличили с 6,7% за същия период - но са потънали с 2,5%, когато се вземе предвид инфлацията, предаде АФП.

„Общото заплащане... продължава да бъде изпреварвано от нарастващите цени“, заяви директорът на икономическата статистика на ONS Дарън Морган.

През последните месеци във Великобритания зачестиха стачките, особено в секторите на комуникациите, образованието, транспорта и здравеопазването, тъй като работниците настояват за повишение на заплащането.

Общо 843 000 работни дни са били загубени заради стачки през декември, което е най-високият брой от ноември 2011 г. насам, добави ONS.

На този фон инфлацията в Обединеното кралство през декември леко се е забавила до 10,5 %.

Въпреки това тя остава близо до четиригодишния си връх, стимулирана от нарастващите сметки за енергия, тъй като преди почти една година ключовият производител на газ Русия нахлу в Украйна.

Британската икономика едва избегна рецесията с нулев растеж през четвъртото тримесечие, сочат последните данни.

Анкети