Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Президентът на Световната банка: Ако не повишат тавана на дълга в САЩ, ще се стигне до фалит

Парите

Президентът на Световната банка: Ако не повишат тавана на дълга в САЩ, ще се стигне до фалит

Президентът на Световната банка: Ако не повишат тавана на дълга в САЩ, ще се стигне до фалит - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Ако не се повиши таванът на държавния дълг, ще се стигне до фалит. Това не е жизнеспособен избор. Ето защо се застъпвам за това в някакъв момент да се промени закона. В крайна сметка лимитът на разходите ще бъде определен преди да се стигне до този момент“, заяви в интервю за CNN президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Той обясни, че подобни ситуации се случват на всеки няколко години и проблемът сега е в законодателството на САЩ.

Ръководителят на Световната банка също така смята, че трябва да се предприемат мерки за намаляване на разходите. Той похвали факта, че Камарата на представителите на САЩ прие законопроекта на републиканците за повишаване на тавана на държавния дълг. „Поне едно нещо е направено“, добави Дейвид Малпас.

Министерството на финансите на САЩ предупреди, че без сделка по дълга САЩ ще могат да плащат сметките си едва до 15 юни. Ако демократите и републиканците в Конгреса и администрацията на Джо Байдън не успеят да решат въпроса дотогава, САЩ ще бъдат изправени пред национален фалит, който ще засегне цялата световна икономика.

Анкети