Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Любомир Каримански: Големите магазини да сложат цени и в евро, за да свикнат хората

Парите

Любомир Каримански: Големите магазини да сложат цени и в евро, за да свикнат хората

Любомир Каримански: Големите магазини да сложат цени и в евро, за да свикнат хората - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова нюз

„Предлагам който и да управлява и следващото служебно правителство да се направи опит в търговските мрежи на големите вериги да се сложат цените в евро и в лева в продължение на 9 месеца. За да могат хората да свикнат, че това, което си купуват в лева, ако до него стои цената в евро, да е по курса 1,95 лв. за еврo“, това коментира за Нова нюз Любомир Каримански , съветник на служебния финансовия министър Росица Велкова.

Мотивът му е, че бизнесът и търговците приемат преминаването на лева към евро.

„Да могат хората да свикнат, че няма нищо опасно“, обясни Каримански.

Според него референдумите за еврото не са дневният ред на хората.

„Политиката е изместена от икономическите и битовите проблеми на хората. Когато говорим за икономическите проблеми, да се съсредоточим върху конкретните цели, мерки и времево изпълнение на тези мерки. Защо да отвличаме вниманието на цялото общество чрез странични дейности“, запита Каримански.

То коментира още, че парите за пенсии са осигурени до края на годината.

Каримаски отново потвърди, че изтегления преди дни външен заем ще бъде разходен за плащане на вноска по предишен такъв, чийто падеж е в края на първото тримесечие.

„Последната емисия от Министерство на финансите беше външен заем, който ще покрие падежирането на заема за първото тримесечие т.г.“, заяви Каримански.

 „Има риск от гледна точка на дефицита да се натовари бюджета, който ще трябва да бъде приет за 2023 г. – дали след няколко месеца, ние ще имаме бюджет за настоящата година и с всички изменения и допълнения разходната част на бюджета ще нарасне още повече“, коментира още той.

„Популисткото наддаване е на ход“, така определи той искането на БСП да се увеличи още повече минималната работна заплата на 850 лв.

Той беше категоричен, че увеличението на МРЗ от 640 на 780 лв. отговаря на скока на инфлацията.

„Всички казват, че икономиката ще има забавяне през 2023 г. спрямо 2022 г., в същото време искаме да я товарим с още разходи. Популисткото говорене и раздаване на средства без анализ „разходи-ползи” за държавата, без ясни мерки как ще расте икономиката – ако инвестициите имат възможност да растат за добавена стойност, тогава е резонно да растат и възнагражденията. Дали депутатите не задават ръст чрез минималната работна заплата на средната, а от там – и увеличение на техните възнаграждения“, запита бившият депутат.

Анкети