Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мария Минчева, БСК: Избързва се с предложението за ръст на максималния осигурителен доход

Парите

Мария Минчева, БСК: Избързва се с предложението за ръст на максималния осигурителен доход

Мария Минчева, БСК: Избързва се с предложението за ръст на максималния осигурителен доход - Tribune.bg
Снимка:
© БСК

Въпреки, че от Българската стопанска камара (БСК) изразиха подкрепа за проектобюджета на ДОО за 2024 г., който на свое заседание Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди, от работодателската организация имат своите опасения относно промените предвидени в него.

По думите на зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева идеята максималният осигурителен доход от 1 януари от 3400 лв. да се вдигне на 3750 лв., като продължи да расте през 2025 и 2026 г., достигайки съответно 4130 и 4430 лева, не е добре обмислена.

„Има работна група за определянето му, която е инициирана от министъра на финансите, очевидно е, че с това предложение работа ѝ се обезсмисля. Идеята беше да има механизъм как да нараства максималният осигурителен доход. Избързва се с това предложение, защото се гледа един параметър, а не системата. Трудно е да се оцени, не се знае защо е взет този размер, трябва да има ясна визия какъв ще е ефектът върху системата и какво ще се случва в годините напред“, коментира пред журналисти Минчева.

От БСК са на мнение, че трябва да се промени формулата в Кодекса на труда за минималната работна заплата.

Припомняме, че през октомври правителството реши МРЗ да бъде 933 лева от 1 януари 2024 г., повишавайки размера ѝ със 153 лв. или с 19,6 % спрямо сегашната ѝ стойност.

„Положителното е, че намалява плащането на първите три дни болничен на два дни за сметка на работодателите“, обясни Минчева и допълни:

„Другото положително е, че се запазва размерът на обезщетението на втората година на майчинството и не се приравнява на минималната работна заплата“.

„Нашата позиция е, че трябва да се правят политики за насърчаване връщането на майките на работа, а непрекъснатото финансиране на големи обезщетения ги откъсва от пазара на труда. Това за нас като политика е грешно, знаете, че имаме все по-свит пазар на труда“, коментира зам.-председателят на Българската стопанска камара.

По думите ѝ мерките трябва да са в посока да се активизират хората да се връщат пазара на труда.