Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МТСП: Помощите за отопление да се обвържат с линията на бедност

Парите

МТСП: Помощите за отопление да се обвържат с линията на бедност

МТСП: Помощите за отопление да се обвържат с линията на бедност - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Достъпът до помощи за отопление през зимата да се определя на базата на линията на  бедност, коригиран с коефициенти за различните целеви групи. Това предлагат от социалното министерство с публикувани за обществено обсъждане промени. Целта е да се разшири обхватът на хората и семействата, които получават средства от държавата за отопление, и те да надхвърлят 304 000 през следващия зимен сезон. 

Целевата помощ за отопление се отпуска за петте зимни месеци от ноември до март, като са определени целевите групи и доходът, под който попадат системата за подпомагане. Така например, за самотно живеещите коригиращият коефициент е 185% спрямо 30 на 100 от линията на бедност; за родител, който сам отглежда дете до 18 години - процентът е 180. Толкова е и за бременните жени и тези, които отглеждат дете до 3-годишна възраст.

Семействата вече няма да бъдат лишавани от енергийни помощи, ако децата от 4 до 16 години не учат, но сумата ще се намалява с 3%. Предвидено е и намаление с 5 на 100, ако дете между 16 и 18 години не учи и не е регистрирано в бюрото по труда.

Също така се дава възможност на социалния министър да определя, при необходимост, допълнителни средства за помощи за топло.

Промените в наредбата за целевото енергийно подпомагане са съобразени с тези в Закона за социалното подпомагане, който влиза в сила от 1 юни. Там също помощите се обвързват с линията на бедност.

Анкети