Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Официално: България номинира Кристалина Георгиева за втори мандат на чело на МВФ

Парите

Официално: България номинира Кристалина Георгиева за втори мандат на чело на МВФ

Официално: България номинира Кристалина Георгиева за втори мандат на чело на МВФ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев, в качеството си на управител на МВФ за България внесе номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ за втори мандат. Това става ясно от публикация в сайта на БНБ.

Управителят на БНБ: Кристалина Георгиева има желание да бъде номинирана за втори мандат в МВФ

„Г-жа Георгиева ръководи успешно институцията през последните трудни и турбулентни години и спечели доверието и уважението на държавите – членки на Фонда. Както съобщи министър Ван Петегем от името на министрите на финансите на ЕС, г-жа Георгиева има тяхната единодушна подкрепа за втори мандат“, заяви управителят на БНБ.

Официално: МВФ стартира процедурата за избор на нов управляващ директор

Димитър Радев припомня, че през последните няколко дни беше изразена широка подкрепа за номинацията на Кристалина Георгиева и извън Европейския съюз, което е резултат от успешното ѝ лидерство и дейност в полза на всички държави – членки на МВФ.

И Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат като ръководител на МВФ

Според споразумение между Европа и САЩ, МВФ винаги се оглавява от европеец, а Световната банка - от американец. Първият мандат на Георгиева като ръководител на най-големия кредитор в света изтича на 30 септември 2024 г.

Анкети