Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. И Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат като ръководител на МВФ

Парите

И Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат като ръководител на МВФ

И Германия подкрепи Кристалина Георгиева за втори мандат като ръководител на МВФ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германия, най-голямата икономика в Европа, подкрепи втория мандат на Кристалина Георгиева като ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), а министърът на финансите Кристиан Линднер я нарече „точния човек“, предаде АФП.

„Георгиева е ръководила МВФ в трудни времена през последните години“, заяви Линднер в X.

„Убеден съм, че тя е точния човек, който да преведе институцията през предстоящите предизвикателства и да укрепи МВФ като защитник на структурните реформи в нашите икономики“, добави той.

70-годишната българска икономистка Георгиева заяви миналата седмица, че за нея ще бъде чест да оглави базираната във Вашингтон финансова институция за втори мандат.

Настоящият ѝ мандат приключва на 30 септември.

От встъпването ѝ в длъжност през 2019 г. МВФ многократно се намеси в подкрепа на държави, изправени пред значителни финансови затруднения поради пандемията от COVID-19 и икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна.

В интервю по-рано тази година Георгиева заяви, че 2024 г. ще бъде много трудна година за фискалната политика, тъй като страните се стремят да се справят с дълговите тежести, натрупани по време на пандемията.

Инфлацията също вероятно ще остане предизвикателство за много икономики, включително за САЩ, като централните банки ще се стремят да разхлабят паричната политика, без да повишават цените.

По силата на противоречиво, десетилетно споразумение между Европа и САЩ МВФ исторически се ръководи от европеец, а Световната банка - от гражданин на САЩ.

През последните седмици Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници, включително от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер, който заяви пред репортери в кулоарите на срещата на Г-20 в Бразилия, че тя върши „чудесна работа“ начело на МВФ.

Припомняме, че Кристалина Георгиева потвърди готовността си да бъде номинирана за втори мандат в МВФ. В края на миналата седмица гуверньорът на БНБ Димитър Радев съобщи, че се българските власти ще се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията.

Управителят на БНБ: Кристалина Георгиева има желание да бъде номинирана за втори мандат в МВФ

По-рано днес в София Георгиева се срещна с президената Румен Радев. Срещата на Дондуков 2 се проведе по инициатива на на управляващия директор на МВФ. Във фокуса на разговора бяха съвременните предизвикателства пред глобалната икономика, тяхното влияние в регионален и национален план и необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19, както и преодоляване на негативните последици за икономиката ни от военните конфликти в съседните региони и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект, съобщиха от президентството.

Анкети