Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Потвърдено: МВФ ще изплати 880 млн. щатски долара на Украйна

Парите

Потвърдено: МВФ ще изплати 880 млн. щатски долара на Украйна

Потвърдено: МВФ ще изплати 880 млн. щатски долара на Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© Julita/Pixabay

Управителният съвет на Международния валутен фонд потвърди, че ще отпусне 880 млн. долара на Украйна в третата фаза на пакета от общо 15,6 млрд. щатски долара за подпомагане на разкъсваната от войната икономика на страната, предаде АФП.

„Руската инвазия в Украйна продължава да носи огромни социални и икономически разходи на Украйна“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в изявление, потвърждаващо решението на борда.

„Въпреки това макроикономическата и финансовата стабилност е запазена, което отразява умелото водене на политика от страна на украинските власти, както и значителната външна подкрепа“, добави тя.

МВФ: Имаме предварително споразумение с Украйна за следващото изплащане на $880 млн.

Одобрението на управителния съвет идва около месец след като при посещение на служители на МВФ в Украйна бе установено, че властите са изпълнили повечето от необходимите критерии за отпускане на парите - с изключение на „малък пропуск“ по отношение на данъчните приходи поради блокиране на границите.

Повече от две години след началото на руската инвазия Украйна все още е изправена пред почти ежедневни въздушни бомбардировки на големите си градове, включително столицата Киев, докато източната част на страната продължава да води изтощителна сухопътна война.

Въпреки това икономиката на Украйна се оказа „по-устойчива от очакваното през 2023 г., със стабилни резултати от растежа, продължаваща рязка дезинфлация и поддържане на адекватни резерви“, заяви МВФ.

„През 2024 г. отново се появяват насрещни ветрове, като се очаква растежът да отслабне до 3-4% поради несигурността, свързана с продължаващата война, и тъй като ограниченията в предлагането стават все по-обвързващи“, добави Георгиева.

Анкети