Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. През Черноморския коридор са превозени над 30 млн. тона зърно

Парите

През Черноморския коридор са превозени над 30 млн. тона зърно

През Черноморския коридор са превозени над 30 млн. тона зърно - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От август 2022 г. досега по Черноморския коридор за зърно до световния пазар са транспортирани около 30,3 милиона тона зърно с 953 кораба, съобщи високопоставен служител от турското министерство на търговията.

Русия и Украйна подписаха отделни споразумения с Турция и ООН за възобновяване на износа на техните хранителни продукти, включително зърно, торове и други продукти за световните пазари през Черно море. Целта беше да се избегне разрастващата се продоволствена криза в света, тъй като Русия и Украйна са двата най-големи доставчика на зърно в света.

Юсуф Каракаш, заместник-генерален директор на отдел „Международна търговия с услуги и координатор на зърнения коридор“ в министерството, заяви, че количеството зърно, което е транспортирано досега, се равнява на 16,8 милиарда хляба.

Каракаш отбеляза, че 50 % от транспортираното зърно е царевица, 27 % е пшеница, а 6 % е слънчогледова маса.

Изразявайки мнение, че зърненият коридор играе съществена роля за продоволствените нужди на бедните страни, Каракаш заяви:

„Ако този процес не беше влязъл в действие, в някои региони можеше да се стигне до сериозна продоволствена криза и глад.“

Анкети