Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проектът на Бюджет 2024: Обсъждат увеличение на заплатите за служителите в държавния сектор

Парите

Проектът на Бюджет 2024: Обсъждат увеличение на заплатите за служителите в държавния сектор

Проектът на Бюджет 2024: Обсъждат увеличение на заплатите за служителите в държавния сектор - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Все още официално не е представен проектът на бюджет за догодина. Властта започна срещите със социалните партньори. Първи бяха синдикатите. По информация на bTV с тях е обсъждано увеличение на заплатите за служителите в държавния сектор. Увеличението на минималната работна заплата догодина ще струва на бюджета около 750 милиона лева. Сума нужна, за да се изплаща новото минимално възнаграждение от 933 лева на служители в държавния сектор.

„Ще имат предвидено увеличение на работните заплати средно на фонда с около 10% при прогнозирана 4,5 – 5% инфлация за следващата година. Това означава реален ръст на доходите“, обясни в ефира на bTV главният икономист и директор на ИССИО Любослав Костов.

Актуализацията на пенсиите през юли ще е с около 10 на сто. Планира се и увеличение на вдовишките добавки.

Майчинството за втората година ще е 933 лв., колкото ще е минималната заплата. Вероятно ръст ще има и за още едно обезщетение - минималното за безработица.

Не е изключено да видим промяна и при болничните - работодателите да плащат първите 2 вместо 3 дни. Мярката беше въведена като антикризисна през 2010-та, но действа досега. Бизнесът отказва коментар докато не види официално проектът на бюджет. Припомняме, че той трябва да бъде внесен в Парламента до 15 ноември.

Ръст вероятно ще се предложи и на максималния осигурителен доход, който в момента е 3400 лева.

Етикети: Бюджет 2024 (92)
Анкети