Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шалапатова: Не очакваме сътресение в покупателната способност след приемане на еврото

Парите

Шалапатова: Не очакваме сътресение в покупателната способност след приемане на еврото

Шалапатова: Не очакваме сътресение в покупателната способност след приемане на еврото - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората се притесняват. Не очакваме сътресение в покупателната способност“, това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Напълно разбираемо е защо така плашещо е влизането ни в еврозоната. Това е нормална реакция, защото това е нещо ново. България може да черпи опита от вече 20-те страни, които са преминали към еврозоната и в които е имало същите страхове“, посочи тя.

Доходите, кредитите, депозитите ще се преизчислят автоматично в евро, обясни социалният министър. А за социалните плащания и пенсиите увери, че ще се закръглят в полза на хората.

Според нея използването на общата европейска валута създава много удобства. А основната цел в крайна сметка е страната да стане още по-привлекателна за инвестиции:

„Това би било изключително добра стъпка за България, за да може да има и устойчиво развитие и да вървим напред“.

Шалапатова препоръча хората да се доверяват на достоверни източници и да не се поддават на фалшиви новини и страх.

„Няма повод за притеснение“, категорична бе тя.

„Финансовото състояние в страната е добро. Дългът ни към брутния вътрешен продукт е 22% - вторият най-нисък в ЕС, много по-нисък от допустимия 60% от БВП, бюджетният дефицит е 2,2% през миналата година, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран. Остава да изпълним критериите за ценова стабилност. Смятам, че когато има спокойствие и устойчиви политики, наистина една такава на пръв поглед непостижима цел като присъединяването към еврозоната е абсолютно реалистична. Предприемаме нужните мерки и за намаляване на инфлацията, и за информиране на населението“, посочи още социалният министър.

Тя напомни, че пенсиите се увеличават по швейцарското правило, което е заложено в закона.

„Това е инструментът. Той до някаква степен цели да има адекватност на размера на пенсиите", каза тя и цитира статистически данни, според които средната продължителност на получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст е над 23 години. Това означава, че е изключително важно пенсиите да останат свързани с осигурителния принос“, смята министърът.

По думите ѝ предизвикателствата в България са свързани със застаряващото население и демографската характеристика на обществото.

Анкети