Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Асен Василев: Голям оптимист съм, че ще влезем в еврозоната от 2025 г.

Анализи

Асен Василев: Голям оптимист съм, че ще влезем в еврозоната от 2025 г.

Асен Василев: Голям оптимист съм, че ще влезем в еврозоната от 2025 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Голям оптимист съм, че България ще е следващата държава, която ще бъде приета в еврозоната на 1 януари 2025 г.“, това коментира министърът на финансите Асен Василев пред  германското издание „Die Welt“, разпространено от Министерството на финансите.

Той посочва, че страната ни има второто най-ниско съотношение между дълг и БВП в Европейския съюз – 22%, както и че в продължение на много години сме далеч под максимално допустимото ниво от 60 на сто.

„Целта за дефицит от 3% по критериите от Маастрихт също не е проблем“, отбелязва министърът.

Василев посочва, че само инфлацията от 5% все още е твърде висока.

„Въпреки това от месеци и при този показател наблюдаваме рязък спад. Допускаме, че инфлацията ще достигне необходимото ниво през юни или най-късно през септември“, казва Василев и добавя, че не вижда причина за отлагане на присъединяване на България към еврозоната, което дори определя като закъсняло.

„От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно - и с еврото. Индиректно, в продължение на много години, Европейската централна банка определя нашата парична политика. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединяването ни в еврозоната в известна степен си възвръщаме контрола над нашата валута“, посочва финансовият министър.

Той заявява, че основният мотив за въвеждане на еврото е, че нашата вътрешна икономика спестява много пари чрез еврото. Днес повече от 60% от нашата търговия е с други европейски държави. От друга страна двете различни валути досега са понесли високи трансакционни разходи, отбелязва министърът и обяснява, че те представляват около 1% от БВП на България годишно.

Анкети