Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Тунис ще получи 450 млн. евро от ЕИБ

Парите

Тунис ще получи 450 млн. евро от ЕИБ

Тунис ще получи 450 млн. евро от ЕИБ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви безвъзмездни средства и заеми на стойност 450 млн. евро за засегнатия от кризата Тунис в подкрепа на малки и средни предприятия и инфраструктурни проекти.

ЕИБ, инвестиционното звено на Европейския съюз, заяви, че предоставя „нова финансова подкрепа“ на Тунис, насочена към „проекти с голямо въздействие върху населението и икономическото и социалното развитие на страната“, предаде АФП.

Финансирането ще бъде официализирано по време на инвестиционния форум за Тунис, който ще се проведе на 12 и 13 юни в Тунис, се казва в изявление на банката.

На форума ще присъства новият вицепрезидент на ЕИБ, отговарящ за финансирането в региона на Магреб, Йоанис Цакирис.

Финансирането „ще изиграе решаваща роля за създаването на работни места, стимулирането на иновациите и насърчаването на балансирано развитие в полза на всички тунизийци“, се казва в изявлението на Цакирис.

Финансирането включва кредитна линия на стойност 170 млн. евро за микро-, малки и средни предприятия, „които съставляват 90% от предприятията в страната и осигуряват заетост на 60% от работната сила“, според банката.

Освен това тя ще предостави 210 млн. евро за развитието на „стратегическия“ маршрут между втория град на Тунис - Сфакс на източния бряг, и отдалечения, слабо обслужван район Касерин на запад.

Заем в размер на 45 млн. евро ще бъде отпуснат за финансиране на проекта за електрическа връзка ELMED между Тунис и Италия.

Тунис е изправен пред нарастващи финансови проблеми, като дългът му достига 80 % от БВП, а безработицата и бедността се увеличават.

Кризата се усложни от завземането на властта, което президентът Каис Саид организира от юли 2021 г. насам.

Оттогава преговорите с Международния валутен фонд за заем в размер на 2 млрд. долара са в застой, като Саид отхвърля реформите, поискани от органа.

Кризата накара хиляди тунизийци да се опитат да прекосят с лодки опасното Средиземно море с надеждата да намерят по-добър живот в Европа.