Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев: 1 млрд. лева са заложени за общински проекти, които ще се одобрят в НС със Закона за бюджета

Парите

Василев: 1 млрд. лева са заложени за общински проекти, които ще се одобрят в НС със Закона за бюджета

Василев: 1 млрд. лева са заложени за общински проекти, които ще се одобрят в НС със Закона за бюджета - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Никога не съм делил общините на „наши“ и „ваши“. Винаги критериите са били едни и същи“, Това обяви пред журналисти министърът на финансите Асен Василев по повод промените, които ще бъдат нанесени в проектобюджета за 2024 годнина и заложеното финансирене за общините в него.

„Още в правителствената програма сме заложили да има 1 млрд. лева за общински проекти, по начина, по който имаше Фонд за общински проекти през 2022 г. В този 1 млрд. лева има конкретни параметри, с които общините могат да кандидатстват. Това, което колегите от ГЕРБ-СДС искат е този списък с проекти да бъде приет със Закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди това. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре парламентът да изгласува списъка. Единствено въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се организират до приемането на бюджета, коментира Асен Василев. Той добави, че може да се помисли за хибриден вариант – общините, които са готови с проекти, да минат на гласуване през парламента, а другите да бъдат гласувани, когато са готови.

Има общини, които са в добро финансово здраве, има и такива, които са фалирали. Има 8 общини, които са включени в оздравителната програма на правителството, добави Василев.

След среща с ГЕРБ и ДПС: Финансовият министър прекроява бюджета

Василев припомни, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и ДПС в петък са се разбрали да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина. Вместо предвидените 12 млрд. лева, са се разбрали капиталовите разходи да са 10 млрд. лева или с 25 % повече спрямо тазгодишната.

„Два милиарда и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции - капиталови разходи, всъщност отпаднаха от общата рамка на бюджета“, обясни министърът на финансите.

„Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са изключително доволни. Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значителното са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите – има 15 % увеличение на стандартите, отделно има 28,5 млн. лева, които са за реална дейност по методика на Министерството на културата“, обясни още той.

Той добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища. „Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност за дейности имат и всъщност да се работи по-активно, за да могат тези средства да достигнат до тях“, добави министърът. Той припомни, че през 2021 г. са отпуснали 12 млн. лева по този начин, но те са се върнали в бюджета, защото Министерството на културата не е успяло да се организира тогава.