Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Асен Василев защитава проектобюджета: Повечето критики са базирани на различна икономическа философия

Парите

Асен Василев защитава проектобюджета: Повечето критики са базирани на различна икономическа философия

Асен Василев защитава проектобюджета: Повечето критики са базирани на различна икономическа философия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Бюджетът е разчетен при нива на събираемост , които са същите като тази година и малко по-малки от миналогодишните, които бяха събрани. Така че от тази гледна точка нямаме проблеми с приходната част. Данъците, като процент от БВП, са предвидени на 37% Нямаме проблем с данъчните приходи. 37,5, колкото са и тази година. Миналата година успяхме да съберем даже малко повече – 38% данъци от БВП, така че там нямаме проблеми“, това коментира пред медиите финансовият министър Асен Василев.

По думите му за трета поредна година страната ни показва, че може да има дефицит от 3 на сто. Василев посочи още, че може да се води социална политика, като отново посочи заложеното увеличение на доходите с 11% и 12 милиарда, които ще дойдат от инвестиции. По думите му това се връзва с данъчната политика без да се вдигат данъците.

„Миналата година се говореше за 7% дефицит, а завършихме на 2,9% на начислена основа, 0,8 на касова основа. Тази година също ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета – 3% на начислена основа. За догодина сме планирали 2,9% на начислена основа“, посочи Василев.

Финансовият министър коментира и критиките отправени към него от финансисти и икономисти.

„Не съм видял нито една критика, която да е базирана на сметка. Повечето критики са базирани на различна икономическа философия – на постната пица. Мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика, вдигане на доходите за гражданите. Виждате, че задържаме данъчната политика, не се променят данъчните ставки. И другото, което правим е да има инвестиции в държавата, защото политиката, която провеждаме от 2021 година до сега е, че няма как да сме богата държава, ако доходите са ниски“, поясни Асен Василев.

Според него трябва да се вдигне цената на труда, за да станат по-високи заплатите. Той посочи, че в същото време се инвестира в нови машини, в пътища, в железници,“ така че държавата да дръпне напред и да се увеличи производителността на труда“.

По думите на  Асен Василев с предложените от него промени в данъчните закони не било заложено вдигането на данък „Сгради“, а се давала възможност на общините сами да определят данъчната си ставка и данъчната основа.

Анкети