Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Производственият сектор в Индия регистрира най-бързия темп на растеж от 16 години насам

Анализи

Производственият сектор в Индия регистрира най-бързия темп на растеж от 16 години насам

Производственият сектор в Индия регистрира най-бързия темп на растеж от 16 години насам - Tribune.bg
Снимка:
© Bishnu Sarangi/Pixabay

Производственият сектор в Индия регистрира солиден растеж през март, нараствайки с най-бързия темп от 16 години насам, предават световните агенции, позовавайки се на последното проучване на S&P Global. Според данните ръста е обвързан с нарастване на търсенето.

Тази информация затвърждава позицията на Индия, която през последните години все по-уверено заема позиции сред най-бързо развиващите се световни икономики.

С ратеж от 8,4% Индия запази титлата си на най-бързо развиваща се голяма икономика

Сезонно коригираният хармонизиран PMI индекс на HSBC за Индия, съставен от S&P Global, се е повишил до 59,1 през март от 56,9 през февруари, най-високото ниво от февруари 2008 г., но малко по-ниско от предварителната оценка от 59,2, уточняват икономистите.

Подиндексите както на продукцията, така и на новите поръчки се покачиха до най-високите си нива от октомври 2020 г., а износът се разшири с най-бързия темп от близо две години насам.

Растежът на новите поръчки се дължи на нарасналото търсене както на вътрешния, така и на външните пазари, като последните показват по-силни продажби в Африка, Азия, Европа и САЩ.

Чуждестранните поръчки към индийските производители са нараснали с най-бърз темп от май 2022 г.

Всички това оказва и сериозно влияние върху пазара на труда в страната. След известен период на застой през първите два месеца на годината, през март генерирането на заетост достигна най-високите си нива от септември 2023 г., след известен  в застой през предходните два месеца.

На този фон производствените разходи се повишиха с най-бързите темпове от пет месеца насам, но според анализа подиндексът на таксуваните цени е бил на най-ниското си ниво от повече от година, тъй като усилията за задържане на клиенти са попречили на някои фирми да увеличат цените си.

Анкети