Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Свободна търговия: Индия и EАСТ подписаха споразумение за 100 млрд. долара

Анализи

Свободна търговия: Индия и EАСТ подписаха споразумение за 100 млрд. долара

Свободна търговия: Индия и EАСТ подписаха споразумение за 100 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Индия и четиричленният европейски търговски блок ЕАСТ, включващ Норвегия и Швейцария, подписаха споразумение за свободна търговия на стойност 100 млрд. долара за насърчаване на инвестициите и износа, съобщиха официални лица, предаде АФП.

Споразумението предвижда Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - съставена от държави извън Европейския съюз, включително Исландия и Лихтенщайн - да инвестира 100 млрд. долара за 15 години в Индия, петата по големина икономика в света, заяви индийският министър на търговията Пиюш Гоял.

"Споразумението за търговско-икономическо партньорство между Индия и ЕАСТ бележи исторически етап в нашето разрастващо се партньорство", заяви Гоял след подписването в Ню Делхи.

Споразумението "ще проправи пътя за взаимен растеж и просперитет" чрез увеличаване на износа, насърчаване на инвестициите и създаване на работни места, добави той.

Сделката беше подписана след няколко кръга от преговори, продължили 16 години.

Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че търговското споразумение "символизира нашия общ ангажимент за отворена, честна и справедлива търговия", според изявление, прочетено на церемонията по подписването.

Швейцарският министър на икономиката Ги Пармелин заяви, че споразумението "ще ни позволи да използваме по-добре нашия икономически потенциал и да създадем допълнителни възможности както за Индия, така и за държавите от ЕАСТ".

"Страните от ЕАСТ получават пазарен достъп до един голям пазар на растеж. В замяна на това Индия ще привлече повече чуждестранни инвестиции от ЕАСТ, което в крайна сметка ще доведе до увеличаване на броя на добрите работни места", добави той, говорейки в Ню Делхи.

ЕАСТ е създадена през 1960 г., за да насърчава свободната търговия и икономическата интеграция между своите членове. През 2021 г. тя е десетият най-голям търговец в света по отношение на стоките и осмият по големина в сферата на услугите.

През последните години Индия подписа търговски споразумения с Австралия и Обединените арабски емирства.

Твърди се, че отдавна обсъжданото търговско споразумение с Великобритания също е на финалната права.

Анкети