Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проливни дъждове унищожават реколтата от пшеница в най-голямата китайска провинция точно преди жътвата

Парите

Проливни дъждове унищожават реколтата от пшеница в най-голямата китайска провинция точно преди жътвата

Проливни дъждове унищожават реколтата от пшеница в най-голямата китайска провинция точно преди жътвата - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Проливен дъжд наводни пшенични полета в централната китайска провинция Хенан, само няколко дни преди жътвата, като повиши цените и опасенията за качеството на тазгодишната реколта на най-големия потребител на зърно в света.

Дъждът, който започна в средата на миналата седмица в южната половина на Хенан, нанесе сериозни вреди на част от пшеницата, която или покълва, или е засегната от мана, предава Ройтерс.

„Пшеницата все още не е ожъната и вече покълва“, каза местен търговец пред Ройтерс.

Според предварителните оценки тази година Китай трябва да прибере поне толкова голяма реколта, колкото миналогодишната.

Добрата перспектива и скокът на вноса от последните месеци оказаха натиск върху цените понижавайки ги до едногодишно дъно, повишавайки търсенето от производителите на храни за животни, които заменят царевицата с по-евтината пшеница.

Но според експерти унищожената реколта не може да бъде използвана дори за храна на животните, тъй като е възможно да е заразена с фузариоза.

В китайската платформа за видеосподеляне Douyin се появиха видеоклипове, на които се вижда наводнените полета около град Джумадян.

Според Роза Уанг, анализатор в базираната в Шанхай JC Intelligence, „пълното въздействие от проливните дъждове ще бъде ясно едва, когато дъждът спре“.

Цената на пшеницата в столицата на Хенан Джънджоу се повиши с 2% миналата седмица достигайки до 2740 юана (396,41 долара) за тон в петък.

А очакванията са за още дъжд този уикенд в западен Хенан.

В момента местните власти в Хенан се опитват да изпълнят обещанията си за помощ за ускоряване на жътвата, чрез транспортирането на комбайни и оборудване за сушене до фермите, съобщава местното издание Henan Daily.

Анкети