Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Анализи
  3. Китай засилва икономическото си сътрудничество с държавите от Централна Азия

Анализи

Китай засилва икономическото си сътрудничество с държавите от Централна Азия

Китай засилва икономическото си сътрудничество с държавите от Централна Азия - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Си Дзинпин обяви план за развитие на Централна Азия - от изграждане на инфраструктура до засилване на търговията.

Китайският президент Си Дзинпин разкри плановете си за участие в развитието на държавите от Централна Азия. От изграждане на инфраструктура до засилване на търговията - поемане на новата лидерска роля в регион, който традиционно е бил руска сфера на влияние, изненада анализатори.

„Китай е готов да координира стратегиите си за развитие с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан и да насърчи модернизацията на всички“, каза Си по време на срещата на върха Китай-Централна Азия.

„Тази среща добави нов импулс към развитието и съживяването на шестте участващи държави и вля силна положителна енергия в регионалния мир и стабилност“, допълни китайският президент на пресконференцията след събитието.

В този момент Китай зае челна позиция сред участниците в надпреварата за политическо влияние и борбата за енергийните активи в богатия на ресурси регион. И то в момнет, в който Русия води война си в Украйна, а американските сили се изтеглят от Афганистан, намалявайки присъствието на САЩ в региона, предава Ройтерс.

Изразената подкрепа за бившите руски републики и желанието за сътрудничество от страна на Пекин са в абсолютен противовес с образа на Китай, обсъждан на срещата на Г-7 в Япония.

Срещата на Г-7 в Хирошима - кой участва и какво ще обсъждат?

Подкрепата на Китай за Централна Азия изглежда като ответна реакция срещу обвиненията от страна на САЩ, че Пекин прибягва до „насилствена дипломация“ и „икономическа принуда“.

Ще обявят ли Г-7 мерки срещу икономическата принуда на Китай?
 

Си каза, че Китай и страните от Централна Азия трябва да задълбочат доверието и да предложат „ясна и силна подкрепа“ за основни интереси като суверенитет, независимост, национално достойнство и дългосрочно развитие.

„Китай е готов да помогне на страните от Централна Азия да подобрят правоприлагането, сигурността и изграждането на отбранителни способности“, каза още той.

Анкети