Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Технологии
  3. В 17 от 20-те държавни средни училища в Лондон вече няма да се използват смартфони

Технологии

В 17 от 20-те държавни средни училища в Лондон вече няма да се използват смартфони

В 17 от 20-те държавни средни училища в Лондон вече няма да се използват смартфони - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

17 от 20-те държавни средни училища в Лондон вече няма да се използват смартфони. Мярката е знак на нарастващата обществена загриженост за въздействието им върху децата и тяхното детство, пише „Гардиън“, предава Tribune.bg.

Другите три държавни училища в Саутерк, Южен Лондон също работят за въвеждане на политиката на отказ от смартфоните. По този начин те се надяват да се справят и с недостатъците на използването им извън училищните врати. Надеждите са младите хора да разберат документираните недостатъци като например проблеми с психичното здраве, пристрастяване към времето пред екрана, въздействие върху съня и продължителността на вниманието, достъп до неподходящо и графично съдържание и повишен риск от кражби и грабежи.

„Бяхме подтикнати да си сътрудничим, след като видяхме от първа ръка отрицателното въздействие на смартфоните и социалните медии върху благосъстоянието и образованието на нашите деца“, каза Майк Бакстър, директор на академията на Лондонското Сити.

„Въпреки че проблемите, които трябваше да решим, обикновено се случваха извън учебните часове, често в училище това негативно поведение беше изложено на показ“, добави той.

Училищата са се споразумели, че ако някой телефон бъде използван от ученик по време на учебния ден, той ще бъде конфискуван. Ако телефонът е традиционен мобилен телефон – без достъп до wifi – той ще бъде върнат относително бързо. Ако обаче телефонът е смартфон, той няма да бъде върнат до една седмица – или докато родителите не го вземат сами.

Мерките ще засегнат повече от 13 000 млади хора в един от най-големите квартали в Лондон. Всички средни училища ще наложат политиката за деца от 7 до 9 години. Редица училища в групата обаче възприемат подхода към цялото училище.

Групата от средни директори също поддържа контакт с ръководителите на началните директори в района, с надеждата да установят подход за целия квартал.

Скорошен доклад на образователната комисия на Камарата на общините установи, че удълженото време пред екрана става все по-нормално за малки деца и тийнейджъри, с 52% увеличение на времето пред екрана на децата между 2020 г. и 2022 г.

Според доклада близо 25% от децата и младите хора използват своите смартфони по начин, който съответства на поведенческа зависимост. Загрижеността за смартфоните и децата рязко нарасна. Подобна практика вече има в САЩ, ОАЕ, Южна Африка, Австралия, Нова Зеландия, Швейцария и Португалия.

В Обединеното кралство се наблюдава увеличение на родителите, които се обединяват, за да сключат „пактове“ да не дават на децата си смартфони поне до 14 години.